Wednesday 27 March 2024

"Sizi zırh gibi koruyan" yaşlanma karşıtı 5 yiyecek

 


"Sizi zırh gibi koruyan" yaşlanma karşıtı 5 yiyecek

Pek çok insan mümkün olduğu kadar sağlıklı beslenmeye çabalıyor, besin değeri yüksek öğünleri ve atıştırmalıkları seçiyor çünkü yediklerimizin sağlığımız üzerinde büyük etkisi var.


Bol miktarda sebze yerseniz, işlenmiş etleri ve rafine şekeri minimumda tutarsanız zaten doğru yoldasınız demektir.


Bazı yiyeceklerin vücudun daha iyi yaşlanmasına yardımcı olan ve vücudu “zırh gibi” koruyan ek sağlık yararları olabilir.


Dr. Uzun ömürlülük araştırmacısı ve rejeneratif tıp doktoru Neil Bulfin, iltihabı önlemek, beyin sağlığını güçlendirmek ve hatta DNA'nın onarılmasına yardımcı olmak için günlük olarak tüketilmesi gereken, besin açısından yoğun gıdaların bir listesini sunuyor:

1. Yaban mersini


İlk yemek Dr. Bulfin uzun ömürlülük için yaban mersini öneriyor. CNBC'deki bir makalesinde bu küçük mor meyvenin vücudu enfeksiyondan koruyan vitaminler ve antioksidanlarla dolu olduğunu, lezzetli ve kalorisinin düşük olduğunu yazdı.


Uzun ömür araştırmacılarına göre yaban mersini güçlü yaşlanma karşıtı özelliklerle doludur çünkü antosiyaninler adı verilen antioksidanlar bakımından zengindir.


Bu elementler hücre sağlığının korunmasına ve hasarın önlenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda DNA onarım sürecinde de yer alır.


Dr. Bulfin, yaban mersininin C vitamini içermesi nedeniyle kas hasarını ve ağrıyı azaltırken kollajen üretimini ve göz sağlığını geliştirebileceğini açıklıyor.


Doktor, meyvelerin ve çileğin zihinsel yaşlanmayı iki buçuk yıla kadar yavaşlatabildiğini gösteren araştırmalara atıfta bulunarak, küçük meyvelerin faydalarının beyne de uzandığını söyledi.

Yaban mersininin ayrıca yüksek oranda çözünebilir lif içermesi nedeniyle kötü kolesterol seviyelerini düşürebildiğine ve kalp hastalığı riskini azaltabildiğine dikkat çekiyor.

2. Domates


Beslenme uzmanı Amanda Ursel, konu cilt olduğunda beklenmedik yiyeceklerin yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.


Osel, domates yemenin cildimizi içten dışa doğru yaşlanmaya karşı korumaya ve kırışıklıklarla savaşmaya yardımcı olabileceğini ekliyor.


Bunun nedeni domatesin yanı sıra ıspanak, kırmızı biber, havuç ve lahana gibi sebzelerin likopen, lutein ve beta-karoten adı verilen antioksidan pigmentler açısından zengin olmasıdır.


3. Tam tahıllardan yapılan gıdalar


Osel, enerjiyi yavaşça serbest bırakan tam tahılların da yaşlanma karşıtı bir gereklilik olduğunu söylüyor.


Bu yiyecekler arasında kahverengi makarna, pirinç, tatlı patates, meyve ve sebzeler bulunur.

Auther'e göre, yaşlandıkça hormonları değişmeye başlayan bir kadının enerjisini dengelemek için özellikle faydalıdır.


Şöyle devam ediyor: Enerjilerini yavaş saldıkları için, beyaz ve rafine karbonhidratların aksine cildimizdeki kolajenlere zarar vermiyorlar.


Harvard'daki araştırmacılar ayrıca diyetinize tam tahılları dahil etmenin daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceğini, çünkü nişastalı olmayan meyve ve sebzelerle birleştirildiğinde kalp hastalığı, bağırsak kanseri ve diyabet gibi yaşamı tehdit eden hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ve felç riskleri. Fındık ve yağlar gibi. Doymamış.


4. Fındık


Bir avuç fındık, insanların genellikle 100 yaşına kadar yaşadığı dünyanın beş bölgesi olan Mavi Bölgelerde yaşayan insanlar arasında en sevilen atıştırmalıktır.


Londra merkezli bir beslenme uzmanı olan Sophie Trotman, yaşlanma karşıtı faydalarından dolayı fındıkları övüyor.


Badem ve ceviz gibi kuruyemişlerin E vitamini, protein ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğunu ve cildin gençleşmesine yardımcı olabilecek çinko gibi mineraller içerdiğini söylüyor.


Şöyle ekliyor: "Keten tohumları özellikle yüksek oranda bir omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit içerir ve bu da zamanla cildinizin görünümünü iyileştirmeye büyük ölçüde yardımcı olur."

5. Sağlıklı yağlar

Orcel, ister somon ister sardalya olsun, bu yağlı balıkların, kan basıncı kontrolüne ve genel kalp sağlığına yardımcı olan omega-3 esansiyel yağ asitleri açısından zengin olduğunu söylüyor. Sophie, aynı zamanda yağ bariyerini koruyarak cildin en iyi şekilde görünmesini de sağlayabileceğini ekledi. Doğaldır, cildi nemli tutar ve ince çizgilerin görünümünü azaltır. Haftada 2-3 porsiyon balık yeterli olacaktır. Sağlıklı yağların bir diğer kaynağı da sağlıklı bir kalbin korunmasına yardımcı olabilecek zeytin ve kanola yağıdır.

No comments:

"Sizi zırh gibi koruyan" yaşlanma karşıtı 5 yiyecek

  "Sizi zırh gibi koruyan" yaşlanma karşıtı 5 yiyecek Pek çok insan mümkün olduğu kadar sağlıklı beslenmeye çabalıyor, besin değer...